Az akasztófajáték megoldása

Az akasztófa akkor ér véget, ha a játékos kitalálja a megadott kifejezést (ebben az esetben nyert), vagy ha a gépnek sikerül a helytelen betűk alapján felrajzolnia az akasztófaábra összes részét (ebben az esetben a játékos vesztett).

Mivel az akasztófa esetében egy kitalálós játékról beszélhetünk melynek megfejtése a legtöbb esetben véletlenszerűen történik, ezért eget rengetően frappáns taktikákat vagy stratégiákat sajnos nem ismerünk. A talán egyetlen jótanács amit a játékos fontolóra vehet, hogy igyekezzünk olyan betűket használni a találgatás során, melyek az adott nyelvben többször fordulnak elő. A játék angol változatához (Hangman) létrehoztak egy skálát, mely sorrendben mutatja meg a nyelv által használt betűket legnépszerűbbtől a kevésbé népszerűig, ez a következőképpen néz ki:

ESIARN TOLCDU PMGHBY FVKWZX QJ

De ismerünk egy másikat is, mely pedig így: ETAOIN SHRDLU CMFWYP VBGKQJ XZ

Egyik játék alkalmával próbáljuk ki a skálák szerinti betűfelsorolást is, hátha sikerrel járunk! Ha egy kifejezéshez már csak kevés betű szükséges, az egyik legjobb megoldás az, ha saját tudástárunkból merítünk. A magyar nyelvű akasztófa közben ügyeljünk az ékezetes betűkre is (megsúgjuk: nehéz lesz!).

További érdekes cikkek:

Ajánló
Játsz ezekkel is még egyet!