Az akasztófajáték története

Az akasztófajáték eredete a mai napig ismeretlen, bár néhány korabeli feljegyzés a XIX. századi Angliára mint származási helyre utal. A még ebből a századból származó Tradicionális játékok című, Alice Bertha Gomme tollából származó gyermekkönyv említi meg elsőként a játékot, igaz, „Madarak, állatok és halak” néven. Ez a verzió nem tartalmazott sem akasztófát, sem pedig embert: a játékot nemes egyszerűséggel az nyerte, akinek a legkevesebb próbálkozásból sikerült kitalálnia a megadott szót.

A televízió megjelenésével egyre népszerűbbé váltak a vetélkedésen alapuló műsorok. Az egyik ilyen volt az amerikai Szerencsekerék, mely tele volt jobbnál jobb megoldásra váró feladatokkal és rejtvényekkel. Itt láthattuk televízióban először az akasztófajátékot.

Ezzel párhuzamosan az 1960-as években megjelent Brazíliában egy „Let’s Play Hangman” elnevezésű szintén vetélkedőműsor, mely teljesen az akasztófajátékon alapult. Műsorvezetője a már akkor népszerű görög származású Silvio Santos volt. A műsor egyébként több változatban és időszakban volt jelen; a későbbiekben megjelent a Szerencsekerék brazil nyelvű változata (1980-tól 1993-ig), majd 2003-tól egészen 2012-ig a „Let’s Play Hangman” is újra képernyőre került, ezúttal vadonatúj köntösben (a műsorvezető és házigazda természetesen Silvio Santos maradt). A legutóbbi akasztófajátékon alapuló televíziós vetélkedő a 2017 júliusában forgatott Letterbox elnevezésű műsor volt, melyet a BBC sugárzott.

További érdekes cikkek:

Ajánló
Játsz ezekkel is még egyet!