A pasziánsz megoldása

Az egyszemélyes pasziánszhoz szolgálhatunk pár mentőövvel, melyek használata remek segítséget nyújthat a játék során:

Első lépésként mindig húzzunk egy lapot a pakliból, vagyis igyekezzünk minél hamarabb megkezdeni a talont. Ezáltal még nagyobb esélyünk lesz a következő lap sikeres elhelyezésére.

Az ászokat illetve ketteseket tartalmazó kártyákat – ha lehetőségünk adódik rá -, minél hamarabb rakjuk le a négy üres mező egyikére. Így ezek a lapok nem lesznek ismételten belekeverve a talonba, és nem fognak „eltemetődni” egyik kártyaoszlop aljára sem.

A játékszabály leírása során már említettük, hogy egy újdonsült üres oszlopot csak egy királlyal indíthatunk útjára. Éppen ezért ne nyissunk új oszlopot, ha nincs egy éppen arra alkalmas királyunk, hiszen ha ez bekövetkezik, a hét oszlopból egyet (így lehetőségeinkből is) hivatalosan is lezártunk őfelsége érkezéséig. Tehát ne hozzunk létre üres oszlopot szimplán azért, mert van rá lehetőségünk.

Ha a játék során egyszerre több alkalmas, használható kártya is előkerül, mindig abból az oszlopból helyezzünk át kártyát, amiben a legtöbb fejjel lefelé fordított lap van. A számunkra ismeretlen kártyák számát mindig igyekezzük minimalizálni.

Ha egyszerre van lehetőségünk egy király, majd utána egy dáma elhelyezésére, előtte vizsgáljuk át a táblánkon szereplő többi lapot is, hiszen a király színe nagyban befolyásolja az újdonsült kártyaoszlop színsorrendjét.

Ha egy oszlop nagyobb részét akarjuk egyszerre elmozdítani, gondoljuk át, hogy tényleg szükség van-e rá? Fölösleges lépéseket ne tegyünk, hiszen csak az időnket húzzuk vele.

További érdekes cikkek:

Ajánló
Játsz ezekkel is még egyet!