A pasziánsz szabálya

Az oldalunkon található pasziánsz egy egyszemélyes kártyajáték, melynek lényege (ahogy azt nevének jelentése is sugallja) a türelem és a koncentráció. Az egyszemélyes pasziánsz egy bal felül található fejjel lefelé fordított pakliból (későbbiekben talon), négy egymás melletti üres helyből (ide kerülnek a játék teljesítéséhez szükséges sorrend szerint egymásra lerakott lapok), illetve hét darab egymás melletti kártyaoszlopból áll (ide fogjuk gyűjtögetni a játék során hasznossá váló többi lapot).

A játék eleje azzal kezdődik, hogy a bal felső kártyapakliból hét oszlopnyi kártya osztódik szét közvetlen egymás mellé. Az oszlopok hosszúsága az azokat tartalmazó kártyák számától függ. Az első oszlop egy lapos, a második kettő, a harmadik három, és így tovább. A legfelső kártya minden oszlop esetében fejjel felfelé fordított. A játék kulcsfontosságú lépése, hogy az előbb említett felső kártyákon szereplő karakterre vagy számra egyel kisebb lapot tegyünk úgy, hogy fekete színre csak pirost, piros színre pedig csak feketét tehetünk. Ez azért fontos, mert így egyre több kártya lesz felfedve előttünk, vagyis lehetőségeink tárházát is jobban felül tudjuk majd vizsgálni.

Új lapot a bal felül található, fejjel lefelé fordított kártyapakliból húzhatunk. Ha a felhúzott lap nem kielégítő, azaz nem tudjuk se a négy hely, vagy a hét oszlop egyikébe se beépíteni, akkor új lapot kell húznunk. A pasziánsz esetében a kártyapakli és a felhúzott de nem használt lapok jelentik a talont.

A játék során nem csak a talonban szereplő kártyákat, hanem a táblán látható, oszlopokat felépítő lapokat is szabadon felhasználhatjuk. Tehát akár egy komplett sor több lapból összeállított részét is elmozdíthatjuk, ha az elmozdított rész legalsó kártyája ténylegesen megfelel egy másik sor legfelső lapjához tartozó kritériumoknak (tehát pirosra feketét vagy feketére pirost, illetve az elválasztott rész legalsó kártyája kisebb kell hogy legyen mint a kívánt oszlop legfelső kártyáján szereplő érték). Fontos megjegyezni, hogy új oszlopot mindig egy király segítségével kezdhetünk, hiszen az a legnagyobb értékkel rendelkező lap.

A játék célja, hogy a jobb felül látható négy üres helyre növekvő sorrendben helyezzük fel az összes szín (káró, treff, szív és kör) minden egyes lapját. Az egyszemélyes pasziánsz esetében a legkisebb lap az ász, ezt követi a 2-es, 2-est követi a 3-as, és így tovább, egészen a királyig (a kártyapakliba a joker nincs belekeverve). Ha mind a négy hely legtetején király szerepel, a játszma a miénk.
A játék végén kapott pontszámunk a játék teljesítéshez szükséges időnk alapján lesz meghatározva. Minél gyorsabbak vagyunk, annál több pont üti a markunkat.

További érdekes cikkek:

Ajánló
Játsz ezekkel is még egyet!