A pasziánsz története

Egyes feltevések szerint a pasziánsz egy német vagy skandináv eredetű kártyajáték. Elsőként Franciaországban vált népszerűvé a XIX. század elején, majd innen vándorolt át Nagy-Britanniába és Amerikába. A pasziánsz elnevezése a francia patience (azaz türelem) kifejezésből ered. A játékról szóló legkorábbi feljegyzés 1788-ból, a német Das neue Königliche L’Hombre-Spiel antológiából származik. Ezt megelőzően a nagy és népszerű játékokról semmilyen formában nem született még irodalmi feljegyzés.

A pasziánsz a a kartomantikus kártyaelrendezések (értsd ezalatt a kártyából jövendölést) létrejötte után vált népszerűvé, így a mai napig kapcsolatot vonhatunk a két dolog között. Erre erősít rá a pasziánsz dán, illetve norvég elnevezése is, a kabal(e), mely sámánizmust vagy varázserővel bíró tárgyat jelent. Egy 1895-ből származó feljegyzés beszámol egy pasziánszhoz hasonló kártyajátékról, melyet kizárólag kartomantikus jövendölések céljára használtak a kuruzslók.

A pasziánsz kártyajáték első angol nyelvű gyűjteményét Lady Adelaide Cadogan tulajdonítja magának az 1870 körül kiadott könyve, az Illustrated Games of Patience révén. A művet más írások is követték: ilyen volt Ednah Dow Littlehale Cheney pasziánszleírása 1869-ből, Annie B. Henshaw Szórakoztatás az érvénytelenség számára c. műve 1870-ből, illetve az 1880-as Dick játékai a türelemhez c. kötet, melyet Dick és Fitzgerald vetett papírra. A XIX. század vége felé írt pasziánszról szóló további könyvek: H. E. Jones (Cavendish), Angelo Lewis (másnéven Hoffman professzor), Basil Dalton, Ernest Bergholt és Mary Whitmore Jones.

A XVIII. és XX. század között a pasziánsz egy kimondottan úri divattá vált kártyajáték lett az arisztokraták és nemesek körében; elsőként Franciaországban, majd később egész Európában.

Az 1980-as évek elejére az elsőként megjelenő házi-számítógépekre már fejlesztettek pasziánszprogramokat, későbbi népszerűségének ismételt fellángolásában pedig nagy szerepet játszott a Microsoft Windows operációs rendszereken alapértelmezetten szereplő Pasziánsz elnevezésű szoftver. A számítógépes játék előnyei közé tartozik, hogy nincs hozzá szükség se asztalra, se pedig kártyapaklira, illetve az előttünk megjelenő pixelgrafikus kártyapakli megkeverése is gyors és pofonegyszerű. Az már csak hab a tortán, hogy nincs lehetőség csalásra sem.

További érdekes cikkek:

Ajánló
Játsz ezekkel is még egyet!