Érdekességek a pasziánsszal kapcsolatban

A pasziánsz bár egyszemélyes kártyajáték, de létezik kétszemélyes verziója is, ilyen például a sikanőz.

Nem meglepő, hogy pasziánszozni nem csak kártyával lehet. A madzsong egy pasziánszhoz hasonló jelleggel rendelkező népszerű, egyszemélyes játék, mely az 1980-as évek elejétől számítógépes programok révén vált ismertté. A pasziánsztól eltérően a madzsongban kártyák helyett köveket használnak.

A pasziánsz kártyajátékot a kártyák feltárásának mértéke szerint lehet besorolni. A „nyitott” játékokban az összes kártya látható a játék során, a játékosnak pedig elemzési képességeit kell latba vetnie. A „zárt”” játékokban a kártyák fejjel lefelé vannak az asztalon, így a játékosnak kétszer is meg kell gondolnia hogy hova teszi le a következő lapot az asztalra. Létezik egy köztes csoport, melyet parlettnek, vagy „félig nyitott” játéknak hívunk.

2016-ra a Microsoft Windows operációs rendszer jóvoltából népszerű pasziánsz Androidra és iOS operációs rendszerekre is elérhető lett. A retró-fanatikusok kedvéért a játék teljes mértékben maradt a régi kaptafánál: a fejlesztők semmit sem változtattak meg rajta; sem külsőt, sem pedig belsőt.

A Museum of Play (vagyis a Játékok Múzeuma) 2019-es bejelentése alapján újabb négy játék került fel az intézmény World Video Game Hall of Fame (vagyis a Világ Videójátékainak Dícsőségfala) megnevezésű listájára. Ezek közül az egyik játék a pasziánsz volt.

További érdekes cikkek:

Ajánló
Játsz ezekkel is még egyet!