A tetris megoldása

A tetris egy orosz származású, első látásra egyszerűnek tűnő logikai és ügyességi játék. Az évek során rengeteg tipp és stratégia született a játékmenet és a győzelem megkönnyítésére, így szeretnénk néhányat ismertetni, egyenesen a nyolcszoros tetris-világbajnok, Jonas Neubauer tollából:
Az első stratégia, melyet Neubauer javasol, az a „lapos játék” taktikája.

A taktika lényege, hogy a soron következő darabokat oly módon rakjuk le a pálya aljára, hogy a leglaposabb darabok a letett alakzatok legfelső sorában szerepeljenek, így több lehetőségünk lesz a különböző alakzatok elhelyezésére. Általános szabály: soha ne rakjunk egymás mellé különböző magasságú darabokat, és ne hozzunk létre felesleges lyukakat sem, ha lehet. A legalább három kocka magasságú alakzatok egymásra rakása szintén megnöveli a lerakott darabok kiegyenlítésének nehézségét.

Nem számít, hogy mennyire jól játszunk, végül mindenképpen egy két blokknál magasabb „dombocskát” fogunk létrehozni a pálya alján szereplő alakzatokból. Ha ezen segíteni szeretnénk, Neubauer szerint egy ún. „torkolatot” kell létrehozni, lehetőleg a játéktér középpontjában, ami annyit jelent, hogy próbáljuk meg az éppen felesleges darabokat a pálya bal- illetve jobb szélére elhelyezni, ezzel lesz két szabad helyünk a felesleges elemeknek, a pálya középső részét pedig felhasználhatjuk pontszerzés céljából.

Az egyik legklasszabb tipp a jobb és gyorsabb játékhoz az ún. „forgatás” kezelésének elsajátítása. Az oldalunkon található tetris verziójában az éppen hulló darabokat az óramutató járásával megegyező irányban forgathatjuk el. Noha ez a mégegyet.hu-s tetris esetében nem változtatható, azért nem árt ismernünk a többi tetris-variáció rotációs rendszereit is (némelyiknél a forgatás óramutató járásával ellentétesen is végezhető). Erre példa a Tetris 99, mely teljesen egyedi forgatási-mechanikával rendelkezik. A forgatás elsajátításával mondanunk sem kell, hogy milyen hatalmas mértékben tudjuk csökkenteni a játék által felállított nehézségek számát (időt spórolhatunk meg, és jobban el fogjuk tudni helyezni az éppen érkező alakzatokat a pálya alján).

Egy teljesen alapvető stratégia, melyet Neubauer javasol, hogya játék során hozott döntéseket igyekezzünk a lehető leggyorsabban meghozni, még akkor is, ha ezek nem kifejezetten optimálisak.

A legalacsonyabb sebességi fokozaton játszani ugyan rendkívül nyugalmas és szívmelengető, a folyamatosan gyorsuló játékmenet sajnos nem kíméli a játékost. Ezen probléma elhárítására Neubauernek egyetlen tippje van: ha tehetjük, mindig a leggyorsabb fokozaton játsszunk, hiszen így szemünk és agyunk is egyre jobban hozzászokik a gyors, tempós játékmenethez.

Talán az egyik legfrappánsabb módja a játék kiismerésének a következő sor megnézése, illetve az összes tetris-alakzat színének ismerete. A jobb felső négyzetben láthatjuk a soron következő alakzatot és annak színét. Ezt a négyzetet igyekezzünk mindig szem előtt tartani, hiszen a következő alakzat színének és formájának tudatosításával hamarabb elkezdhetünk gondolkozni annak megfelelő elhelyezésén. Ezáltal gyorsabban hozhatunk meg helyes megoldásokat.

Neubauer egyik legnyomatékosabb tippje: ha vesztettünk, ne adjuk fel. Gyakoroljunk minél többet, hiszen az évek során a közmondás nem változott, miszerint gyakorlat teszi a mestert.

További érdekes cikkek:

Ajánló
Játsz ezekkel is még egyet!