Érdekességek a teris játékkal kapcsolatban

A tetris megalkotója, Alekszej Pazsitnov már elmúlt 60 éves, jelenleg Bellevue-ban, Washington állam egyik városában éldegél feleségének és két fiának társaságában. A Microsoftnál töltött programozói évei után most önállóan fejleszt játékokat, miközben ő a tetris jelenlegi nagykövete is.

2012-ben a glasgowi egyetem kutatói kifejlesztettek egy kimondottan tetris-re specializált szemüveget, melyet a gyengén látó gyermekek szemének erősítésére hoztak létre. A szemüveg egyik lencséjén keresztül az éppen leeső, a másik lencsén pedig a már pálya alján elhelyezett alakzatokat láthatjuk, így mindkét szemünket meg kell dolgoztatnunk a siker érdekében. Kutatások alapján már napi egy óra játék is javítja szemünk élességét.

2019 őszén egy francia programozó, Grégoire Divaret-Chauveau szimpla kihívás céljából sikerrel vegyített össze két legendás játékot: ez volt a tetris és a már jól ismert snake kombinációja. Az ebből született ügyességi játék roppant nehézre sikeredett: a képernyő bal oldalán tetrisezünk, miközben a jobb oldalon egy pixelkockákból álló kígyót kell folyamatosan etetnünk. Figyelem, magas vérnyomás-veszély!

A Tetris-világbajnokságot 2010 óta rendezik meg az Egyesült Államokban, azon belül is az Oregon állambeli Portlandben. A bajnokságon az eredeti 1989-es Nintendo által kiadott tetris verziójával kell a versenyzőknek játszania. A szabályok alapján a 32 fős mezőny végül egyenes kieséses rendszerben méri össze tudását. Néhány meccs három vagy négy játszmából áll, ezek akár 18-as szintről is indulhatnak. Egy mérkőzés során mindkét versenyző azonos kockákat kap, melyeket az előttük látható táblán kell elhelyezniük. Aki a legtöbb pontot szerzi, az nyeri a játszmát. A döntő öt játékból áll, így aki sikeresen megnyer három meccset, az lesz a jelenlegi világbajnok.

2010-től egészen 2018-ig a kaliforniai Jonas Neubauer lett a világbajnok, a 2018-as világbajnokságról azonban nem távozhatott kupával, mert egy 16 éves, szintén kaliforniai fiú, Joseph Saelee sikeresen legyőzte a döntőben, ahol három játszma erejéig zsinórban Saelee diadalmaskodott.

További érdekes cikkek:

Ajánló
Játsz ezekkel is még egyet!