Az aknakereső megoldása

Az aknakereső célja, hogy a felfedett mezőkön szereplő számok segítségével kikövetkeztessük, hogy hol lehet a pályán akna. Ha sejtésünk szerint valahol akna van, azt a gyanús mezőn elhelyett zászlóval jelezhetjük magunknak. A játékot akkor nyertük meg, ha az összes aknamentes mezőt megtaláltuk. A játék során fontos taktika lehet a következő elv: ha egy szám ugyanannyi négyzettel érintkezik mint maga a szám, akkor az összes vele érintkező négyzet akna. Tehát ha egy számozott mező pont annyi négyzettel érintkezik mint a szám, akkor biztosan tudjuk, hogy az összes velük érintkező négyzet alatt akna van.

Lényeges taktika lehet még a mintázatok megfigyelése: amikor a tábla szélétől indulva vagy egy üres mezőtől kezdődően két 1-es követi egymást, akkor a harmadik mezőn biztos nincs akna. Ez az 1-1 minta. Amikor 1-2 mintázatot látunk, akkor a harmadik mező alatt mindig akna van: az első 1-es két mezővel érintkezik (ezek közül az egyik ugye akna), a kettes pedig a harmadik mezővel is érintkezik ami alatt a második biztos hogy akna. A legtöbb esetben érdemes nem a sarokból kezdeni a mezők felfedését, mivel nehezebben fogunk hozzáférni a lehetséges aknamentes zónákhoz.

Ne jelöljünk túl sokat! Csak akkor jelöljünk, ha az valóban szükséges. Ebben az esetben legyünk határozottak.Csak akkor fedjünk fel egy mezőt, ha biztosak vagyunk benne hogy az adott mező alatt nem egy akna rejlik. Mindig középről induljunk a pálya széle felé, hiszen így nagyobb helyet szabadíthatunk fel egy jó mező felfedésével. Ha nem vagyunk biztosak a következő lépésben, inkább lassítsunk le és gondolkozzunk.

További érdekes cikkek:

Ajánló
Játsz ezekkel is még egyet!